Muziek in de klas

In 1999 ben ik afgestudeerd als Schoolmusicus aan het Conservatorium Alkmaar. De hoofdvakdocenten Schoolmuziek waren Nicky Selen en Jaqueline Koop en zij gaven allebei geweldig goed les en ik ben hen allebei heel dankbaar voor de geweldig leuke, inspirerende en leerzame studietijd. Dankjulliewel, Nicky en Jaqueline! Deze studie is de ideale combinatie voor het willen gaan werken met kinderen en muziek. Ik vond de studie onwijs leuk en de studietijd echt geweldig! Ik ontmoette op het conservatorium eindelijk mensen die net als ik, vol van muziek waren en dit echt in- en uitademden. Ik mocht ook een instrument uitkiezen en ik zei: 'Ik wil piano klassiek want dat speel ik toch al. (vanaf mijn 9e jaar) En ik wil echt geen ander instrument.' En zo is het gegaan. Ik maakte ontelbare lesplannen, had veel verschillende vakken, (van slagtechniek tot ensemble en alles wat er nog meer was), ik speelde piano, maakte liedbegeleidingen voor piano en ik deed verschillende stages in het basisonderwijs en in het voortgezet onderwijs. Eén van de opmerkingen die ik te horen kreeg op mijn eindexamen, was dat ik ook goed zou kunnen passen in een team dat muziekmethodes maakt. Ik heb dit nooit gedaan, ik was na mijn studie wel even klaar met lesplannen verzinnen...  Maar nu naar het nu; als ik voor de klas sta, verzin ik altijd mijn eigen lessen en in de les improviseer ik ook wel regelmatig omdat de waan van de dag daarom vraagt. En soms gaat een les die ik soms ter plekke bij elkaar verzin, terwijl ik voor de klas sta, echt supergoed en dan denk ik; 'Oh, dat moet ik echt onthouden, dat ga ik morgen op die andere school ook doen, handig!' Maar ik bereid mijn lessen natuurlijk ook voor en maak mijn eigen lessen. En ik maak op dit moment ook gebruik van wat materiaal uit de methode 123Zing. Ik heb eigenlijk tijd te kort voor alles wat ik wil doen in de klas. Maar gelukkig zijn de lessen in de basisscholen geen losse workshops maar hebben deze lessen een twee-wekelijks ritme.

Via Triade, Huis van de Kunsten in Den Helder, www.triade-denhelder.nl werk ik mee aan een groot project, genaamd: 'Muziek in de Klas' van de Gemeente Schagen. Alle basisscholen in de Gemeente Schagen en in de omliggende dorpen krijgen vier jaar lang muziekles voor elke groep aangeboden. Dat betekent dat er heel veel kinderen met muziek in aanraking komen. Wat een fantastisch project! Muziek is gevoel en naast het denken en leren van het alfabet en het tellen, komt het vak muziek even het gevoel aanraken bij de kinderen! De coördinator van dit project is dhr. Kees Admiraal, www.keesadmiraal.nl en ik ben hem zeer dankbaar dat ik bij dit project kan werken, want het is ontzettend leuk om te doen. Ik heb gekozen voor de basisschool De Ark in Schagen en de basisschool De Sint Josephschool in Burgerbrug.

Voor de klas doe ik van alles, van zingen en spelen op instrumenten naar, luisteren naar muziek en drama lessen, van muzieknotatie tot bewegen en alles wat men vraagt zal ik proberen te verweven in mijn lessen. Zo is het gekomen dat ik een hele cursus 'Rap & Rhythm' heb verzonnen die ik al jaren geef aan de bovenbouw van de basisschool. En ik dans heel graag op muziek, ik kan eigenlijk niet niet dansen op muziek. Muziek en beweging zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dit geef ik sowieso vanzelf door aan alle kinderen. Wil je bewegen op de muziek? Ja, Doen! Beweeg, Danssssssssss!!! 


Een muzikale groet, Charlotte.


Voor meer informatie: E-mail: info@charlottecompas.nl of Mobiel: 06 - 57 56 58 04